23.01.2002г. - Среща на Евроклуба към БТПП с испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин

Шест основни приоритета по време на испанското председателство посочи посланикът на Испания Н. Пр. Хосе Анхел Лопес Хорин на среща с членовете на Евроклуба към БТПП.

На първо място това е борбата с тероризма. Според посланик Хорин е необходимо строго прилагане на разпоредбите и по-активно използване на законовите инструменти в борбата срещу тероризма в целия ЕС, по-активно сътрудничество между силите за сигурност на страните-членки, както и сътрудничество с тези сили и в останалите държави.

Успешното въвеждане на еврото е другата основна задача, която стои пред испанското председателство. Гарантирането на безболезнено преминаване към единната европейска валута и координиране на икономическите политики на страните-членки, засилването ролята на ЕС на финансовите пазари са предизвикателството пред глобализиращата се Европа, смята посланикът.
Подобряването качеството на живота, по-добро образование, стимулиране на по-нататъшното развитие на региона, разширяване на Европейския съюз и по-активно международно присъствие са залегнали още в програмата на испанското лидерство през първите шест месеца на т.г.

Повече испански инвестиции в България пожела председателят на БТПП Божидар Божинов. В момента испанските вложения са под 3% от общите преки инвестиции в България, като Испания е на 14-то място в списъка на чуждите инвеститори. В търговския регистър на палатата са вписани 20 дружества с испански капитал и 4 представителствата на фирми.

Активизиране на двустранните бизнесконтакти по линия на Евроклуба обеща неговият председател Ингрид Шикова.

 

 Back