09.01.2003 - Среща на Евроклуба с посланика на Гърция Прокопиос Манцуранис

На 09.01.2003 г. Евро Инфо Центърът при БТПП проведе първата среща на Евроклуба за новата година по повод поемането на председателството на ЕС от Република Гърция.

Срещата откри председателят на БТПП Божидар Божинов, който очерта перспективите за бизнеса във връзка с новото председателство, между които са очаквания за повече и по-големи инвестиции от ЕС, и по-конкретно от Гърция, по-нататъшно разширяване на стокообмена между България и страните от ЕС и укрепване на трансграничното икономическо сътрудничество на Балканите.

Извънредният и пълномощен посланик на Гърция Н.Пр. Прокопиус Манцуранис заяви, че в ролята си на председателка на ЕС неговата страна ще продължи подкрепата за България в процеса на присъединяването й към Европейската общност. Той също така представи и основните приоритети в програмата на гръцкото председателство.

Гърция пое председателството на Съвета на министрите на ЕС от 1 януари 2003 г. До 30 юни 2003 г. тя ще бъде страната, която ще планира и ръководи делата на различни нива на Съвета на министрите на ЕС. Като страна-председателка, Гърция представлява ЕС в отношенията му със страни извън Съюза и в международните организации.

В рамките на срещата посланикът на Дания Н.Пр. Кристиян Фабер-Род отчете постигнатото решение по време на датското председателство за разширение на ЕС с 10 страни, както и закритите от България 23 преговорни глави.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева направи оценка на постигнатото от България до момента по пътя є към ЕС и очакванията от новото председателство. Тя отбеляза, че най-добрата рецепта е "много работа и увереност в нашите собствени сили". Back